خودرو هوشمند، خطرناک یا پرفایده؟!

یک خودرو هوشمند چگونه عمل می‌کند؟

خودرو‌های هوشمند به مانند مغز انسان عمل می‌کنند، این خودرو‌ها مثل شبکه عصبی مغز انسان‌ها کار می‌کنند. شبکه‌های عصبی با تحلیل عکس‌ها و داده‌هایی که دارد تصمیمات مناسب را می‌گیرد.

اهمیت خودرو هوشمند در دنیای امروز

خودرو‌های هوشمند کاربرد بسیار زیادی در زندگی انسان‌ها دارند، به عنوان مثال این خودرو‌ها با استفاده از سیستم پارک خودکار به افرادی که توانایی پارک خودروی خود را ندارند کمک می‌کند و خودروی آن‌ها را به صورت خودکار پارک می‌کند.

خودرو‌ هوشمند با استفاده از سیستم خودران، این امکان را به کاربر خود می‌دهند که مثلاً به دلیلی مانند نبود جای پارک بتوانند خودرو را به خانه بفرستند و در زمان نیاز مجدداً از آن بخواهند تا در مکان مورد نظر حاضر شود.

خودروهای هوشمند با داشتن قابلیت‌های اینچنینی می‌توانند کمک بسیار زیادی به افرادی که دارای مشکلات جسمانی هستند نیز، بکند.

خودرو هوشمند

مزایا و معایب خودرو‌های هوشمند

خودرو‌های هوشمند برای تصمیم‌گیری‌های خود نیاز به داده‌ها دارند که با تحلیل آن‌ها بتوانند اقدامات مورد نیاز را انجام بدهند. اتومبیل‌های هوشمند این اطلاعات را از سنسور‌های خود دریافت می‌کنند و سپس اقدام به تجزیه و تحلیل این داده‌ها می‌کنند تا بتوانند بهترین تصمیم را در کوتاه‌ترین زمان بگیرند.

از انواع سنسور‌هایی که در خودرو‌ هوشمند کاربرد دارند می‌توان موارد زیر را نام برد.

  • سنسور لایدار
  • دوربین رنگی
  • سنسور رادار
  • سنسور فراصوت
سنسور لایدار

این سنسور اطلاعات را به صورت سه بعدی جمع‌آوری می کند؛ از دیگر قابلیت‌های آن می‌توان به سرعت و وضوح بسیار بالای آن اشاره کرد. سرعت این سنسور به حدی بالاست که می‌تواند هم زمان با تشخیص داده‌ها آن‌ها را دسته‌بندی هم کند.

دوربین رنگی

این دوربین قابلیت شناسایی عناصر به صورت رنگی را دارد و از آن برای تشخیص چراغ راهنمایی و تابلو‌ها استفاده می‌گردد. این دوربین‌ها اطلاعات را به صورت سه بعدی ارائه نمی‌دهند و وابسته به محیط هستند.

سنسور رادار

این سیستم برای تشخیص فاصله اجسام با خودرو هوشمند کاربرد دارد. روش کار رادار به این صورت است که امواجی را ارسال می‌کند و این امواج پس از برخورد با جسم مورد نظر به سمت خودرو باز می‌گردند و توسط گیرنده‌ها دریافت می‌شوند. با توجه به فاصله زمانی رفت و برگشت امواج، سنسور مسافت بین جسم و خودرو هوشمند را تشخیص می‌دهد.

سنسور فراصوت

عملکرد این سیستم همانند رادار می‌باشد با دو تفاوت، یکی این که برای فاصله‌های کوتاه‌تر کاربرد دارد و دیگری این که در فرکانس‌هایی که برای انسان‌ها قابل شنیدن نیستند، کار می‌کند.

دوربین های خودرو هوشمند

مزیت‌های خودرو هوشمند خودران

ماشین‌های هوشمند خودران مزیت‌های بسیاری دارند که در ادامه به برخی از آن‌ها اشاره خواهیم کرد.

کاهش اتلاف وقت

افراد زمان زیادی را در حال رانندگی هستند و این زمان معمولاً هدر می‌رود ولی با وجود تکنولوژی خودران آن‌ها می‌توانند در حالی که خودرو در حال رساندن آن‌ها به مکان مورد نظر است، از زمان خودشان برای انجام فعالیت‌های دیگر بهره ببرند.

دسترسی راحت برای افراد

تعداد زیادی از انسان‌ها هستند که به دلایل مختلف از جمله معلولیت جسمی یا غیره نمی‌توانند رانندگی کنند، خودرو خودران به آن‌ها این امکان را می‌دهد که تا از تجربه رانندگی بدون نیاز به اشخاص دیگر لذت ببرند.

کاهش هزینه‌ها

سالیانه به دلیل تصادفات، هزینه‌های بسیاری برای درمان، بیمه افراد و خودرو‌ها و غیره می‌شود، این در حالی است که با استفاده از خودرو‌های هوشمند به دلیل کاهش بسیار زیاد آمار تصادفات می‌توان این هزینه‌ها را تا حد بسیار زیادی کاهش داد.

کاهش خطرات جانی

بر اساس آمار دلیل بیش از ۹۴ درصد تصادفات جاده‌ای خطاهای انسانی نظیر خواب آلودگی، بی دقتی، کاهش دید و مشکلات جسمانی دیگر می‌باشد. با استفاده از خودرو‌های هوشمند می‌توان این مقدار را به صورت چشمگیری کاهش داد.

خودرو هوشمند باعث می‌شود راننده بتواند کارهای دیگری را در خودرو انجام دهد

معایب خودروهای هوشمند

همانند هر تکنولوژی دیگری خودرو‌های هوشمند هم دارای معایبی هستند که از جمله مهمترین آن ها موارد زیر می‌باشند.

از بین بردن بعضی مشاغل

با فراگیر شدن خودروهای هوشمند و خودران بودن آن‌ها، برخی مشاغل مانند راننده تاکسی، راننده کامیون و تعمیرکاران خودروهای سنتی در معرض خطر قرار می‌گیرند. البته که برخی از آن‌ها مانند تعمیرکاران می‌توانند با بروز نگه داشتن خودشان در صنعت جدید هم شغل خود را داشته باشند.

قیمت زیاد

این خودرو‌ها به دلیل استفاده از تکنولوژی‌های روز و پیشرفته‌ای که دارند، در مقایسه با خودرو‌های معمولی قیمت بسیار بالاتری دارند. همچنین تکنولوژی‌های جدیدی که در آن‌ها به کار رفته است هزینه‌های خیلی زیادی برای تعمیر و نگه داری نیاز دارند.

هک شدن

یکی از بزرگترین معایب این خودرو‌ها امکان هک شدن آن‌ها توسط افراد سود جو است، در صورت هک شدن ممکن است افراد بتوانند خودرو را با یا بدون سرنشین به محل دلخواه خود هدایت کنند. از این مورد نمی‌توان غافل شد که اطلاعات خودروی هوشمند شما و مکان آن در اختیار سازنده و نرم‌افزار‌های مسیر‌یابی قرار خواهد داشت که این خود یک عامل منفی دیگر بر سر راه خودرو‌های هوشمند است.

البته که شرکت‌های سازنده راه حل مناسبی را در آینده برای برطرف کردن این موضوع خواهند یافت.

خودرو هوشمند، خودرویی دارای قدرت تفکر

تاریخچه خودروهای هوشمند

از تاریخ تولد خودرو های هوشمند زمان زیادی نمی گذرد، با این وجود این خودرو ها دارای تاریخچه جالبی هستند. سازندگان برند ساعت Swatch اولین کسانی بودند که ایده خودروهای شخصی سازی شده کوچک را مطرح کردند، آن ها معتقد بودند که این صنعت نیاز مشتری ها به خودرو های کوچک را برطرف نکرده است.

این ایده که Swatchmobile نام گذاری شده بود در همان ابتدای راه شکست خورد. البته آن ها به دنبال رقابت با شرکت های بزرگ خودرو سازی نبودند، به همین دلیل آن ها با پند شرکت وارد مذاکره شدند و طی توافقاتی که با کمپانی فولکس واگن اننجام دادند قرار شد که این شرکت خودرو جدید را تولید کند.

در پی تغییرات مدیریتی ای که در فولکس واگن رخ داد آن ها دیگر تمایلی به ساخت این خودرو نداشتند تا بار دیگر سواچ به دنبال دیگر کمپانی های خودرو سازی باشد.

آن ها در نهایت پس از انجام مداکراتی با رنو و فیات و … موفق به  جذب شرکت دایملر بنز برای پروژه خود شدند. نهایتا در سا ۹۸ میلادی اولین خودرو آن ها وارد بازار شد که باعث نا امیدی مدیران سواچ شد زیرا آن ها می خواستند که این خودرو دارای سیستم های هوشمند و موتور هیبرید باشد اما خودرو ارائه شده صرفا یک خودروی کوچک با سوخت معمولی و همانند دیگر خودرو ها بود.

Swatchmobile هوشمند

بد نیست که ابتدا اطلاعاتی در مورد نام Smart کسب کنیم. مدیر فولکس واگن آقای هایکی علاقه مند بود که در نام خودرو از Swatch هم استفاده شود ولی دایملر بنز به دنبال نامی ساده تر بود، به همین دلیل نام SMArt را پیشنهاد دادند که مخفف Swatch Mercedes Art بود. این خودرو برای مدت طولانی اسمارت نام داشت و نهایتا کارخانه سازنده آن نام مستعار SmartVille را به این خودرو ها اختصاص داد.

خودرو هوشمند اسمارت SMART

بدلیل اینکه این خودرو نیاز به سرمایه گذاری بیشتری داشت، دایملر بنز با رساندن سهم خود به ۸۱ درصد سرمایه بیشتری را به پروژه وارد کرد و پس از آن نیز سهم خود را به صد درصد ارتقا داد.

خودروی اسمارت دارای پروژه هایی مانند Forfour و Roadster بود ولی در آخر خودرو هوشمند اصلی نام Fortwo را به خود اختصاص داد.

نخستین خودرو هوشمند الکتریکی

اسمارت توسعه خودروی الکتریکی خود را در سال ۲۰۰۶ آغاز کرد و در سال ۲۰۰۷ شروع به انجام تست های جاده ای آن کرد. Fortwo از اوایل سال ۲۰۱۵ تا کنون حدود ۱٫۷ میلیون دستگاه از این خودرو تولید کرده و به فروش رسانده که برای خودرویی که نام پروژه آن در ابتدا  Swatchmobile بوده است رقم بسیار قابل توجهی است.

امروزه خودروهای هوشمند و هیبرید بسیاری در دنیا وجود دارند، از خودروهای نوآور در این حیطه می توان خودروی هیوندای سوناتا هیبرید ۲۰۲۳ و همچنین تویوتا پریوس ۲۰۲۳ را نام برد.

اینترنت اشیا و خودروهای هوشمندی از این قبیل می توانند نقش کلیدی و مهمی را در صنعت حمل و نقل امروزی داشته باشند، برای کسب اطلاعات بیشتر در این مورد، می توانید مقاله نقش اینترنت اشیا در صنعت حمل و نقل هوشمند را در بخش مجله IoT مطالعه کنید.

کدام کشورها خواهان خودروهای هوشمند هستند؟

امروزه خودرو های الکتریکی با توجه به مصرف کم سوخت و ضرر کمتری که به محیط زیست می زنند، در تمام دنیا طرفداران بیشتری را پیدا کرده اند.

کشور های زیر بیشترین استفاده را از خودرو های هوشمند و الکتریکی دارند.

خودرو هوشمند اسمارت Fortwo

هلند: تا سال ۲۰۱۷ تعداد خودروهای الکتریکی موجود در کشور هلند به بیش از ۲۰۰ هزار دستگاه رسیده بوده است، در همین راستا و پس از استقبال شهروندان از این خودرو ها پارلمان این کشور طی قانونی تصویب کرده است که از سال ۲۰۲۵ فقط خودروهای هوشمند و الکتریکی حق تردد و حضور در بازار این کشور را خواهند داشت.

دانمارک: رئیس جمهور دانمارک هم همانند هلند اعلام کرده است که تا ۱۲ سال آینده فروش خودروهای دیزلی و بنزینی در این کشور ممنوع خواهد شد و تا ۱۷ سال پس از آن هم تردد این خودرو ها ممنوع می شود.

اسپانیا: دولت اسپانیا چندین طرح تشویقی برای خرید خودروهای هوشمند و الکتریکی ارائه داده است، مثلا

۲۰ میلیون یورو بودجه برای حمایت از جایگزین کردن خودروهای بنزینی با الکتریکی قرار دادند که در کمتر از ۱ روز به پایان رسید. همچنین این کشور تا پایان سال ۲۰۲۱ میلادی ۲۵۰۰۰ جایگاه شارژ برای این خودرو ها ساخته است.

انگلستان: انگلستان برای تشویق مردم به خرید خودروهای هوشمند الکتریکی کمک هزینه ۴۵۰۰ پوندی برای هر نفر را در نظر گرفته است. طی برنامه ریزی ها آن ها می خواهند که تا سال ۲۰۴۰ خودروهای دیزلی و بنزینی را کلا از کشور جمع آوری کنند.

فرانسه: فرانسه تا پایان سال ۲۰۲۳ میلادی ۱۰۰ هزار ایستگاه شارژ خودروهای الکتریکی خواهد داشت، آنها همچنین یارانه ۶۰۰۰ یورویی برای خرید خودروهای پاک قرار داده اند. فرانسه در نظر دارد تا سال ۲۰۳۰ برای کاهش هر چه بیشتر آلودگی هوا وسایل نقلیه با سوخت فسیلی را از سیستم حمل و نقل این کشور حذف کند.

نروژ: این کشور بیشترین و بهترین تسهیلات را برای استفاده از خودروهای هوشمند الکتریکی به شهروندان خود ارائه داده است؛ آن ها از مالیات خرید و ارزش افزوده معاف هستند، در برخی شهرها پارکینگ رایگان دارند و همچنین امکان سواری روی کشتی ها به صورت رایگان را دارند.

اشتراک گذاری این مطلب

نظرات شما



موضوعات مرتبط