در یک سیستم آبیاری هوشمند وظیفه جمعآوری اطلاعات مورد نیاز بر عهده سنسورهای مختلف است. به این ترتیب اطلاعاتی مانند میزان رطوبت خاک، دمای محیط و … جمعآوری شده و به کنترلر مرکزی که در واقع یک برد الکتریکی کوچک است فرستاده میشود.
کنترلر از قبل برای شرایط مختلف برنامه ریزی شده است و اتصالات و تجهیزات موجود در سیستم مانند لولههای آبیاری، سیستم آبیاری قطرهای و … همه تحت فرمان آن هستند.
هر سیستم آبیاری هوشمند ۳ قسمت اصلی دارد:
۱- کنترلر مرکزی هوشمند
کنترلر مرکزی، اطلاعات مختلفی که از سنسورها و سایر اجزای سیستم به دست میآید را دریافت می کند. این اطلاعات ذخیره و سپس تجزیه و تحلیل می شوند و بر اساس آن آبیاری زمین بدون دخالت دست انجام میگیرد.
۲- سنسورها
وظیفه سنسورها جمعآوری اطلاعات مورد نیاز برای کنترلر است. سنسور رطوبت خاک، باد و باران، رطوبت هوا، تعریق گیاه، دما و … تعدادی از مهمترین سنسورهای مورد استفاده هستند که اطلاعات را از محیط دریافت کرده و برای کنترلر مرکزی میفرستند.
۳- بخش هواشناسی
این بخش، اطلاعات مربوط به آب و هوا را برای کنترلر مرکزی ارسال میکند. همچنین در صورت تغییر شرایط جوی و نیاز به قطع موقت سیستم آبیاری اعلام خطر میکند. در مورد این بخش به طور تفصیلی و مجزا در قسمت های قبلی توضیح داده شده است.
مزایا استفاده از سیستم هوشمند آبیاری برای فضای سبز:
- كنترل از راه دور سیستم آبیاری، با استفاده از تلفن همراه
- تشخیص بهترین زمان آبیاری با توجه به اطلاعات به دست آمده از سنسورها و مشخصههای اندازهگیری شده
- تنظیم برنامه برای آبیاری خودکار مزارع و باغها
- اضافه کردن سنسورهای مختلف برای شناخت بهتر نیازهای گیاهان
- ارسال اعلان خطر هنگام مشاهده هر گونه خطا مانند نشت لولهها و …
- استفاده از فرمانهای صوتی برای کنترل سیستم آبیاری باغچه
- تنظیم میزان فشار آب مورد نیاز برای هر منطقه کشاورزی
- کاهش یا قطع آبیاری بر اساس پیشبینی باران